Okei, tänään piti mennä Rovaniemelle tekemään huoltoharjoituksia. Ihan hyvä, että mennään tekemään ne huoltoharjoitukset Rovaniemelle, niin saadaan ainakin tähdä oikeilla laittella ja autoilla harjoituksia. Eli Yhdistelmäpuolen kaverit tekee johonkin yhdistelmään jotain pientä huoltoharjoitusta ja me muutamat puolestaan omat huoltoharjoituksen linja-autoon. Helpottaahan se huomattavasti myös sitä, että ei tarvitse siirtää kahta autoa ja kaikkia tarvittavia työkaluja Pelloon ja tehdä kaiken lisäksi vaatimattomissa olosuhteissa.

Mutta tämä meidän koulutus alkaa olemaan jo melko koomista. Nyt, kun ollaan saatu ajokortit suoritettua ja suurimman osan ammattipätevyystunneista, niin alkaa myös opintojen henkilökohtaistaminen vähän paremmin toimimaan. Silloin, kun meille ei ole tarjota järkevää opiskelua ts. ammattipätevyystunteja, niin me päästään työpaikalle ajohommiin. Tai ne pääsee, joilla siihten on tällä hetkellä mahdollista. Niilä joilla ei ole mahdollista olla työpaikoilla, niin heille annetaan kirjallisia tehtäviä tai pyritään hankkimaan toinen työharjoittelupaikka. Kirjalliset tehtävät todellakin auttaa pitämään ajotaitoa yllä! Se tässä myös alkoi kismittämään, että melko monelle sattuu ennen joulua tämän kaltainen lukujärjestys: maanantai ollaan työharjoittelussa (siis työssäoppimassa), tiistaina pitäisi olla Pellossa koulunpenkillä, keskiviikkona taas työharjoittekussa, torstaina taas Pellossa ja perjantaina taas työharjoittelussa. Parhaimmille se tarkoittaa reilun parintuhannen kilometrin ajoa omalla kustannuksella. Tulee melko kallis koulutus, jos ei ratkausa tähän löydy. Onhan se yhtenä vaihtoehtona, että osa porukasta hankkii lähempää sen työharjoittelupaikan, mutta sitten tulee aikamoinen kilpu yrityksistä. Niitä yrityksiä, jotka kestävät työvoimatoimiston tarkastelu ja pystyy tarjoamaan järkevää tekemistä (siis ajohommia), niin ei kovin montaa tuolla alueella ole. Ja kun ottaa sen vielä huomioon yhdistelmäpuolella, että niitä yhden päivän ajokeikat ovat vähissä (ainakin tällä alueella!).

Se alkoi myös risomaan, kun vein tänää väliaikaisesta ajokortista aihetuneesta maksusta kuitin koululle, niin mulle sanottiin, ettei sitä sittenkään makseta. Kolmelle se oli tuossa harjoittelun aikana maksettu, mutta sitä ei enää tämän jälkeen makseta. Vaikka kyse ei olekaan kuin kymmenestä eurosta, niin pikkasen paremmin olisi pitänyt koulun linjata tämän kaltaiset asiat.Minun pitää vielä joulukuussa käydä hakemassa toinen väliaikainen ajokortti, ennenkuin saan vielä E-kortin suoritettua. Mulle kaiken lisäksi yritetttiin perustella tuota maksamattomuutta sillä, että koulu oli luvannut maksaa meidän ajokorttilupahakemuksen, 40 euroa/opiskelija, vaikka se olisi kuulemma kuulunut opiskelijan itsensä maksettavaksi. Mutta pikkasen otta kupoliin koulun toiminta!