Tänään meillä oli ajoneuvotekniikkaa. Oltiin Rovaniemellä koulun hallilla vaihtamassa isompiin autoihin renkaita ja lamppuja. Samalla horjoiteltiin tekemään lähtötarkastusta autoon. Tälle päivälle kaikki eivät menneet ihan putkeen, saatiin nimittäin auton oma tunkki takapalkin läpi. Nostettiin iltapäivällä auto ilmaan ja tehtiin inventaario vanhingoista. Vanhingot eivät nyt kovinkaan suuret olleet, mutta paljasti aikamoiset ruostevauriot. Ruoste oli osasyyllinen tunkin läpi menemiseen. Kaikista parasta tässä oli se, että auto sattui olemaan koulun omassa hallissa, eikä Pellossa. Onneksi siirrettiin tekniikan tunnit Rovaniemelle, joten opettajan ei tarvinnut yrittää ajaa lähes ajokyvyttömällä autolla sataa kilometriä.


Kun menin "rakkaan" kurssitoverin kyydissä Rolloon, niin tuli taas ihan kauhea saarna koulutuksen kestosta ja sisällöstä. Kurssin kesto on pari päivää yli vuoden. Koulutukseen kuuluu ammattipätevyys linja- ja kuorma-autopuolelle sekä molemmat kortit D ja E. Tämä Toveri nosti älämöllön sen vuoksi, kun hän on äskeittäin saanut ammattipätevyyden kuorma-auto(ka-)puolelle. Se pitää paikkaansa, että turhaa käydä niitä ka-puolen asioita uudelleen. Mutta Toveri on nyt kauhean pettynyt siitä, että hänen täytyy itse järjestää korvaavaa tekemestä (esim. työharjoittelua) niiksi päiviksi, kun me muut opiskellaan ka-puolen asioita. Hän on ottanut selvää, että hänellä olisi mahdollisuus saada linja-autokortti noin viidessäkymmenessä (50) tunnissa ja pätevyyden todistettua käytännön näytöillä. Eli jos asiat menisi tämän Toverin mielen mukaan, niin hänellä olisi linja-atuo(la)puolelle pätevyys kuukaudessa lompakossa. Tämä kurssi on työvoimapoliittinen koulutus, joten tunneilla on oltava tai pirun hyvällä syyllä voi olla pois.

Kun kursille haettiin opiskelijoita, niin kummallekin puolelle haettiin erikseen, eikä kurssin esittelyssä mainittu mitään, että nämä kurssit on yhdistetty. Tässä on linkki uudelleen hakuun, kun kaksi lopetti, molemmat töiden vuoksi.

Tätä Toveria ärsyttää suunnattomasti, ettei hänellä ollut tietoa etukäteen, että molemmat kurssit on yhdistetty ja jos hän nyt keskeyttää, niin hänelle tarjotaan kolmen kuukauden karenssia. Se on tullut jälkikäteen meille tietoon, että kurssien yhdistäminen on jossain vaiheessa päätetty. Mutta meille ei ole selvinnyt, että onko yhdistämispäätös tehty ennenkuin kursseista on ilmoitettu, vai vasta ilmoittelun jälkeen. Kun mie kävin haastattelussa maaliskuun viimeisenä päivänä, niin haastattelun aikana ei ainakaan käynyt ilmi, että kurssit oltaisiin yhdistetty. Ihmettelin kyllä asiaa, että miten la-koulutus kestää vuoden, mutten missään vaiheessa ymmärtänyt kysyä asiaa. Sitä kuitenkin ihmettelen suuresti, miksi ihmeessä tämä Toveri ei ole itse ällyt sitä laisinkaan, että kurssi kestää 3-4 kuukautta pitempää kuin muut vastaavat. Etenkään kun hän itse on ka-puolelle käynyt vastaavan kurssin ja se on kestänyt kahdeksan (8) kuukautta. Yleensä molemmille puolille kurssit ovat kestäneet lähes yhtä kauan. Vaikka itse hain lapuolelle, niin olen ihan tyytyväinen siihen ratkaisuun, että kurssit ovat yhdistetty. Nyt mulle tuli mahdollisuus saada pätevyys molemmille puolille ja saada samalla molemmat kortit. Tässä on vielä paljon ihmettelemistä.......