Rahalla on vaikutusta ja merkitystä. Ja sen kyllä huomaa. Valitettavasti.

Itselleni riittää palkaksi sen verran, että saan maksettua välttämättömät menot, eli asumisen, syömisen, juomisen, puhelimen ja vaatteet. Olen tyytyväinen siihen mitä minulla on, en tarvitse yhtään enempää, en kaipaa ulkomaanmatkoja, enkä suurta määrää maallista omaisuutta. Se riittää, etten ihan kädestä suuhun elä ja ympärillä on riittävästä ystäviä, kavereita, lämpöä. Mutta se ei näytä kovinkaan monelle riittävän. Halutaan haalia ympärille mahdollisimman paljon maallista omaisuutta, vaikka velkarahalla tai toisten selkänahasta. Halutaan esittää rahallisesti rikkaampaa kuin onkaan. en ole koskaan ymmärrätänyt tällaista toimintaa.

Asia joka alkoi näin sunnuntaina risomaan oli lähinnä se, että rahalla on erittäin suuri vaikutus myös koulutukseen. Se kyllä ollaan huomattu liiankin selvästi. Teoriatunteja on edullista toteuttaa, niin silloin pääasiassa istutaan luokassa ja opetellaan linja-autokuskiksi teorissa. Kun vertaa käytännön harjotteisiin, siis linja-autolla ajamiseen tai siihen liittyviin huoltoihin, niin ne maksaa niin reilusti, ettei niitä raskita tarjota opiskelijoille kuin sen verran, että saadaan ajokorttiin ja ammattipätevyyteen liittyvät tunnit suoritettua. Eli käytännön osaaminen jää tosi vaatimattomaksi niin opetusmäärän kuin -laadunkin suhteen. Ja koulutuksen jälkeen meistä pitäisi tulla ammattikuskeja. Tässä vaiheessa pitää verrata siihen, että jokunen vuosi sitten linja-autokorttiin vaadittiin 90 tuntia ajoharjoittelua, nykyään riittää 30 tuntia. Ammattiliikenteessä kun tapahtuu vahinko, niin ihmetellään miten ihmeessä noita vahinkoja sattuu tuoreille kuskeille niin paljon. Selitys taitaa olla helppo löytää.......

Kun tuo 30 tuntia alkaa olemaan jo plakkarissa, niin nyt alkaa jo opettajat hönkäilee niskaa, että pitäisi olla valmis ajoinssiin. Voihan sitä sanoa, että ajoinssiin on valmis, mutta sen jo tietää etukäteen, ettei se mene läpi. Joten siihen on ihan turha vielä lähteä hötkyilemään.

Tuossa keväällä ja alkukesällä suoritettiin tulityö- ja työturvallisuuskortti sekä hygieniapassi. Hygieniapassin tenttiä en suorittanut, mutta istuin kurssilla kiltisti. Koulu sai siitä laskuttaa työvoimatoimistoa kurssimaksun verran, eli viitisen kymppiä. Samaan syssyyn meitä osallistui yhdeksä muuta ja heidän osallistumisen ja tenttimaksun (n. 40€) koulu sai veloittaa työvoimatoimistolta. Joten koulu sai laskuttaa yhden päivän työstä melkein 900 euroa. Tulityö- ja työturvallisuuskorteista sovittiin niin, jos kortti on alle vuoden vanha niin ei tarvitse istua, mutta jos kortti on yli vuoden vanha, niin joutuu osallistumaan koulutukseen ja tenttiin. Työturvallisuuskorttikoulutus maksaa vähän alle satasen per osallistuja ja tulityökoulutus reilun satasen. Joten koulu on saanut laskuttaa työvoimatoimistoa näistäkin koulutuksista noin 2000 euron edestä. Meitä oli useampi, joilla oli vähän yli vuoden vanha kortti taskussa, niin koulu sai laskutettua vähän ylimääräistä siinä samalla. Joten turhalla opetuksella ja laskutuksella saadaan vähän muita kustannuksia matalemmaksi.

Näin se valitettavasti toimii!