Minua henkilökohtaisesti ei riso. Ei ainakaan vielä, mutta ystävän puolesta pikkasen meinaa risoa. Kävin tuossa juttelemassa kyseisen ystävän kanssa. Kyseinen tyyppi on pienessä firmassa töissä. Töitä olisi pikkasen enemmän kuin mitä keretään tekemään. Osa porukasta tekee ylitöitä, eivätkä kerkeä pitämään lakisääteisiä taukoja. Sitten "Suurvisiiri" tulee nipun lisätöiden kanssa ja toteaa ylikuormitetuimmalle tyypille, että "teeppä vielä nämä hommat". Sitten kun ystävä ilmoittaa ettei kerkeä, kun ei onnistu olemaan kahdessa paikassa yhtäaikaa, niin Suurvisiirillä nousee verenpaine ja samalla vetää herneenpalon poikittain nenäänsä. Suurvisiirille on useampaan otteeseen yritetty vääntää rautalangasta (paremminkin ratakiskosta), ettei asiat oikeasti hoidu noin, että yhden miehen pitäisi pystyä ja keretä tekemään puolentoista miehen työt ja olemaan kahdessa paikassa yhtäaikaa. Kun Suurvisiiri haluaa firmansa tuottavan ja toimivan vielä tulevaisuudessakin, niin ei pitäisi hamstrata töitä niin paljoa, ettei omalla porukalla kerkeä tekemään tai sitten on raskittava palkata lisää henkilökuntaa. Onhan sekin hyvä vaihtoehto, että itse Suurvisiiri tekee osan töistä, mutta eipä sitä hirveästi työnsä ääreessä näy, viihtyy nimittäin paljon paremmin kahvilla ja muiden harrastusten parissa. Kaikista paskamaisimman tempun Suurvisiiri teki yhdelle hyvälle työntekijälle, pisti hemmon pihalle ja otti vaimokkeensa kyseisen hemmon hommiin. Vaikuttaa kovin lupaavalta, näinhän ne asiat saadaa rullaamaan! Toivottavasti firma tuottaa sen verran reilusti, että pystyy molemmat olemaan oman firman palkkalistoilla.

Mutta ihan oikeasti, miten voi olla vaikea ymmärtää, ettei se voi pitkän päälle tuottaa, jos entiset sopimukset ei tahdo pysyä aikataulussa ja samalla otetaan toisesta luukusta lisätöitä, joita kukaan ei kerkeä tekemään? Kun kukaan kyseisen firman työntekijöistä ei ole Ihmemiehiä tai SuperHessuja, niin miksi ihmeessä heistä pitää repiä osaaminen, motivaatio, jaksaminen yms. selkä- ja persnahasta ihan kokonaan, loppuun asti? Tuollaisella tahilla ja systeemillä ne vähäisetkin työntekijät poistuvat ihan lopullisesri pelipaikalta. Oikeasti tuollaiset työnantajat risoo aika lailla minua, kun eivät ymmärrä laisinkaan omaa etua. Firman oma etu on juuri sitä, että piätetään omista työntekijöistä hyvää huolta ja varmistetaan jaksaminen, motivaatio yms. joka suhteessa, niin saadaan niitä hyviä ja uskollisia työntekijöitä, joiden kouluttamiseen firman tavoille ja töihin ei tarvitse juurikaan panostaa (siis toistaa).

Jotenkin tämänpäivän episodi kyseisessä firmassa oli taas vaihteeksi kuin "piste iin pääle". Ystäväni oli tokaissut Suurvisiirille, että hanki Supermies töihin, joka kerkeää arkiaamuisin olemaan kahdessa paikassa yhtäaikaa, niin oli Suurvisiiri punakoitunut ja menettänyt taas vaihteeksi malttinsa. Koko viikon heillä on olleet sukset ristissä näitten tuplabuukkauksien vuoksi. Ystäväni on ollut liian kiltti liian kauan ja tehnyt liian kauan kymmentuntista työpäivää. Ei siis mikään ihme, että tänään meinasi kuppi kääntyä nurin ihan totaalisesti, läikkyi yli jo aikalailla. Firman asioista ystäväni purnasi ja meuhkasi, kun kävin jutustelemassa. Saipahan kiukutella välillä jollekin muullekin kuin Suurvisiirille tai vaimolle. Tuossa ennen työpäivän päättymistä ystävälleni tuli puhelu VaraSuurvisiiriltä, että laittaa paikat siihen maallin valmiiksi, että joku muu tulee maanantaina jatkamaan. Sitten puolta tuntia myöhemmin sain kuulla, että ystävälleni oli tullut puhelu Suurvisiiriltä potkujen peruutuksesta. Mutta jos Varasuurvisiirin puhelu potkuista olisi säilynyt, niin kiire olisi tullut, jotta ensiviikon hommat olisi saatu tehtyä, etenkin kun firmalla ei ole ovesta tulossa kovin montaa työntekijää ja etenkään sellaista, joka jo hommat osaisi.

Mutta ihmettelen miten tuollaista toimintaa jaksaa oikein katella? Ja kuinka pitkään? Kyllä tuossa taitaa alkaa olemaan henkisesti jo melko riekaleina, kun koko ajan hengitetään niskaan?

En kyllä yhtään ihmettelisi, vaikka ystäväni nostaisi kytkintä ihan milloin tahansa. Toivottavasti ei ole ihan heti lähdössä, sillä onhan hän ehottomasti firman paras työntekijä ja ehottomasti asiakkaitten suosikki. Moni pahoittaa mielensä takuuvarmasti, jos se mies lopettaa työnsä!